Byggprocess

Byggprocessen

 • Hos Prefabark får du som kund hjälp med hela byggprocessen, från idé till nyckelfärdigt hus.
 • Med vårt unika koncept och teknik där vi utgår från färdiga moduler blir dina möjligheter i princip obegränsade.
 • Vare sig du har en egen husidé eller vill ha hjälp med design och ritningar så finns Prefabark till hands för att hjälpa dig att skapa ditt fritidshus, drömboende eller bostadsprojekt!
 • Kontakta oss gärna så berättar vi mer om hur byggprocessen ser ut hos Prefabark.
prefab SIPS sandwich house sweden

Teknik

En rad faktorer behöver tillgodoses och samverka för att uppnå ett bra klimatskal i en byggnad. Prefabarks mål är att ge våra uppdragsgivare energisnåla, välbyggda och snygga hus till en så låg kostnad som möjligt. Därför använder vi oss av en teknik kallad SIP’s när vi bygger våra hus. SIP’s står för Structural Insulated Panels och är som namnet antyder en typ av panel eller byggelement som sammanfogas till moduler. Ett SIP-element består enkelt uttryckt av en lätt kärna (cellplast) omgiven på båda sidor av ett starkare skivmaterial. Skivorna limmas på kärnan under högt tryck med ett lim som är extremt slitstarkt och ålderbeständigt. Konstruktionen ger, förutom att den är förvånansvärt stark, en rad fördelar. Genom SIP-elementets enkla men geniala konstruktion tillgodoser man per automatik funktioner vi är vana vid från traditionella byggtekniker som regelverk, bärande balkar, isolering och luftspalt.

SIP’s är inte en ny byggteknik utan har använts och forskats kring sedan 30-talet. Mest spridd är tekniken i USA där den nyligen blev relativt omtalad då det efter orkanen Katrinas härjningar i södra USA sades att byggnader som uppförts med SIP’s-teknik stod kvar i större utsträckning än byggnader uppförda med hjälp av andra tekniker. Det är oklart om det verkligen förhåller sig så men klart är att SIP-element som beskrivits ovan ger mycket starka konstruktioner som också är välisolerade och helt oorgansika, vilket gör att det inte kan blidas mögel i konstruktionen.

SIP-elementen sammanfogas till moduler i dimensionerna 3m breda, 5 till 11m långa och 3m höga. Golv och tak är från 200-500mm tjocka med en utsida av galvaniserat stålplåt. Väggarna är från 100 till 300mm tjocka med 12 mm Magnaboard skivor på båda sidorna. Elementarna är sammanfogade med galvaniserad plåt profiler för sina styrka, låg vikt och minimal påverkan av fukt.

Här på Prefabark har vi tagit fram ett eget SIP-element som kombinerar det bästa av dessa olika tekniker. Dessa paneler sammanfogar vi till moduler som sedan kan inredas helt efter kundens önskemål. När modulerna är färdiga med el, vatten, badrum och kök levererar vi direkt till byggplatsen. Väl på plats återstår bara att sammanfoga modulerna, ungefär som en LEGO-byggsats, samt den exteriöra finishen. Tiden på byggplatsen är ofta mindre än 4 veckor.

Några av fördelarna med Prefabarks hus:

 1. Kort byggtid
 2. Effektivt byggsystem
 3. Bättre isolering + noll köldbryggor = lägre uppvärmningskostnader
 4. Den totala byggtiden blir kortare då arbete på byggplatsen kan utföras samtidigt som huset byggs i fabriken.
 5. Fukt kan kontrolleras under konstruktionen.
 6. Hög flexibilitet för kunden.
 7. Produktionen kan ligga nära leverantörer.
 8. Mindre avfall.
 9. Bättre arbetsförhållanden för oss som hjälper till att bygga husen.
 10. Starkare och mer hållfasta byggnader.

Leave a Reply